lördag 6 oktober 2012

Parvo är en skoj sjukdom!

Parvo är en sjukdom hos hund (finns säkert hos andra djur med, det vet jag inget om) som innebär att hunden, främst valpar men även vuxna hundar, dör under plågsamma omständigheter.

Parvo smittar via bajs och spya, och även om man plockar upp bajset efter sin smittade hund så finns smittan kvar i marken, I TRE ÅR... Det innebär att om man trampar där en smittad hund bajsat, även om man inte trampar I BAJS, så kan man asa med sig smittan hem till sina egna hundar, som i sin tur kan bli smittade.

Skåne har under sommaren haft några utbrott av Parvo. Jag har inte stenkoll, men jag tror att det är 2 utbrott i början av sommaren. Häromdagen gick larmet om att ytterligare ett fall uppkommit, och folk uppmanas att se över sina vaccinationer osv. Bra så.

I morse fick jag se följande text. Eftersom uppfödaren själv gått ut med namn och kennel och dessutom HOPPAS att folk ska kopiera, så låter jag namn och kennel stå kvar.

"Senaste info:
Kopierat från Ewa Roos Lapprosens Kennel
Och så till smitta och ryktet:
Ska vi se om detta blir lika flitigt kopierat eller man bara vill ha gotte bord att kopiera:

Ja en valp som vi tagit in från ungern hade parvo.
Vi bor i Staffanstorp
Vi var på VBKs utställning den 30/9

men Ebba var aldrig nere på marken eller någon annans stans på området.
Enligt Veterinären som man då ändå får se som ett proffs inom området ser inte det som någon stor riska att någon blivit smittad eftersom det smittar i direkt kontakt med avföring och kräk och eftersom inget sådant efterlämnades från Ebba där så är risken minimal hon kräkte första gången här hemma på söndag kväll.

Och så till rycktet som nu är uppe i att det finns fyra hundar i Staffanstorp med parovo det finns det inte prover är tagna på våra hundar och vi har fåt prov svaret idag och ingen har det. Så vi har nu fått 10 dagars karaktän att våra hundar inte får vara mer änpå våran gård och om inget händer eller om dom inte vissar något så är det åteer fritt fram för dom.."
 
Ok, nu ska vi se här...
 
1, det sägs att valpen är född den 4/6, den var mao inte 4 månader gammal och får enligt reglerna öht inte komma in på utställningsområdet. Huruvida datumet stämmer VET jag inte, men jag har ingen anledning att betvivla det.
 
2, Valpen var iaf några timmar på utställningen, eftersom en av kennelns vuxna hundar ställdes ut. Under dessa timmar har hunden inte ens satt en tass på backen? Really? Hur många valpar i den åldern kan hålla sig så länge??? Och, hur många ägare skulle vägra sätta ner hunden på backen, bara för att? 

3, Man får ju anta att valpen bajsat hemma på gården iaf. Det innebär att kennelns vuxna hundar (som de facto VAR på backen på utställningen) kan ha trampat runt på ställen där den smittade valpen bajsat. Dessutom lär ju valpens ägare ha trampat runt där...

Så, smittan är alltså out there. Se för fan till att vaccinera era djur!

1 kommentar:

  1. Word. Håller med dig. Att det ska vara så svårt att respektera ev regler (fyra månaders valpar på tävling) och hålla sig till sanningen.

    SvaraRadera