tisdag 14 september 2010

2 in 1

Artikel i VT. För det första, ja! Det är helt sjukt jävla mkt mygg, det går inte att vara utomhus utan att bli antastad! Frys ihjäl, myggjälar!

För det andra, kan någon hitta det grammatiska felet i texten? Jag klistrar in texten om dom hinner inse att dom är imbeciller.


Mygginvasion i Västervik

Från en i stort sett myggfri sommar dök de blodtörstande insekterna plötsligt upp i stan.

- De har väntat på fukten, säger kommunekologen Gun Lindberg.

Årets sommar har varit torr, solig och någorlunda myggfri. En dröm för många som förmodligen har njutit lite extra av semestern 2010.

Nu har hösten kommit och till mångas förvåning även myggen.

- Det är inga konstigheter egentligen. Vädret har varit väldigt fuktigt sista tiden och det är fortfarande ganska varmt. Myggen trivs som bäst när det har regnat mycket och bildats vattensamlingar, förklarar Gun Lindberg som själv inte har sett överdrivet många myggor.

- Det är väl mest när man plockar bär och svamp i skogen. Men det är något vi får leva med och så fort frosten kommer försvinner dem.

Gun funderar på om klimatförändringen med längre höstar och mer nederbörd har något med myggens levnadsperiod att göra.

- Det är klart att det ekologiska systemet påverkas, men det där varierar med åren och jag är ingen expert. Den här sommaren var torr och då är det inte lika lätt för myggen att överleva. Dessutom får de flesta insektsätande fåglarna ungar under sommaren och då går många åt som mat vid den tiden. Att myggen har kommit nu är inget att oroa sig för, de lever ändå inte särskilt länge, säger Gun.

Malin Belfrage malin.belfrage@vt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar